Proiect CIVIS

Corelarea Invatarii pentru Viata cu Integrarea SocioEducativa,

CIVIS – ID 140293

Obiectivul general al proiectului
Cresterea numarului de copii/tineri reintegrati in sistemul de invatamant si sustinerea prescolarilor si elevilor proveniti din comunitati dezavantajate din judetele Brasov si Galati, prin operatiuni de preventie a abandonului scolar.

Beneficiar:  Inspectoratul Scolar Judetean Brasov
Partener 1:   Inspectoratul Scolar Judetean Galati
Partener 2 :  Fundatia pentru o societate deschisa

Durata proiect:  18  luni (aprilie 2014-octombrie 2015)

Principalele activitati ale proiectului
–    Realizarea unui studiu privind contextualizarea programului A doua sansa
–    Constituirea Centrelor de Asistenta Socio-Educativa (C.A.S.E) si a corpului de specialisti
–    Organizarea si desfasurarea programului A doua sansa
–    Organizarea si derularea de activitati de asistenta si consiliere
–    Organizarea unei campanii de crestere a gradului de constientizare cu privire la problematica abandonului scolar

Cum vor fi indeplinite obiectivele proiectului?
–    Exista doua componente de baza:  componenta de program tip A doua sansa si componenta de consiliere
–    La nivelul fiecarui judet, se infiinteaza cate doua C.A.S.E (Centre de Asistenta Socio-Educativa). In judetul Brasov la Scoala Gimnaziala 2 Codlea si Scoala Gimnaziala Maierus
–    Fiecare centru C.A.S.E asigura suport pentru cate 4 scoli unde se desfasoara un program de tip A doua sansa
–    Se va constitui un corp de specialisti in problematica abandonului scolar la nivelul fiecarui judet.

Facilitati in cadrul proiectului
C.A.S.E
·    1 kit teleprezenta
·    1 ecran touchscreen
·    15 laptopuri
·    1 set echipament audio
·    1 copiator
·    1 conexiune internet
·    20 seturi mobilier

Scoli cu program A doua sansa
·    1 laptop
·    1 kit didactic

Participanti la program A doua sansa
·    1 set rechizite
·    1 subventie (in situatie de certificare)

Elemente cheie ale proiectului
–    ISJ Brasov si ISJ Galati sunt institutii cu experienta in problematica abandonului scolar
–    Fundatia pentru o societate deschisa care a creat proiectul pilot A doua sansa, preluat la nivel national, este o organizatie cu experienta in relatia cu comunitatile dezavantajate.
–    Imbinare intre o infrastructura IT moderna si resurse umane dedicate
–    Promovarea rolului educatiei la nivelul comunitatilor prin actiuni de tip caravana promovate in media TV locala
–    Studiu pentru diagnoza problematicii abandonului scolar la nivelul celor doua judete.

despartitor 5 final

Prezentarea Scolii Gimnaziale nr.2 Codlea

despartitor 5 final

In perioada 01-05 septembrie 2014, un număr de 4 cadre didactice din școala noastră au participat în mun. Tulcea, la cursul de formare a specialistilor pentru proiectul CIVIS în care școala noastră este parteneră.

Proiectul CIVIS – Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013 – Investește în oameni! – își propune să reintegreze în sistemul de învățământ copii și tineri care au abandonat școala și care provin din județele Brașov și Galați, astfel încât cât mai mulți dintre ei să finalizeze cel puțin ciclul primar de școlarizare. În plus, obiectivul proiectului este să susțină preșcolarii și elevii proveniți din comunități dezavantajate, din cele două județe, prin acțiuni integrate de reducere a abandonului școlar și a riscului de părăsire timpurie a școlii. Pentru aceasta unul din scopurile proiectului il constituie formarea a 120 de specialisti in combaterea abandonului scolar si implementarea Programului A doua sansa .

La acest curs, reprezentantii a 8 scoli din cele doua judete au incercat si chiar au reusit sa faca un adevarat schimb de experienta, avand in vedere ca in unele scoli exista implementat programul A doua sansă. Eforturile s-au concentrat pe o mai buna pregatire a tuturor actorilor implicati in procesul de educatie pentru a face fata problemei abandonului scolar, cresterii implicarii proactive a cadrelor didactice in combaterea abandonului scolar si renuntarii timpurii la educatie.

Sesiunile de formare au avut o dimensiune practică. Timp de 5 zile, participanții și-au exersat abilitățile de proiectare și organizare a activităților de educație non-formală, au participat la activități de consiliere/dezvoltare personală, individuală și de grup, de educație remedială centrată pe elev.

[nggallery id=14]

despartitor 5 final

DSCF0781    ORA DE TEATRU

In data de 27.01.2015, la Scoala Gimnaziala nr.2 Codlea, a avut loc o intalnire a scolilor implicate in proiectul CIVIS – Corelarea Invatarii pentru Viata cu Integrarea SocioEducativa. Au participat școlile partenere din cadrul C.A.S.E.-i Codlea: Școala Gimnazială nr.2 Codlea, Școala Gimnazială Vulcan, Școala Gimnazială nr.2 Făgăraș și Școala Gimnazială Hârseni

Tema intalnirii a constituit-o ORA DE TEATRU, activitate pentru care elevii școlilor menționate au pregătit piese de teatru având chiar și un moment artistic constând intr-un colaj de dansuri populare traditionale romanesti cu elevi implicati in Programul A doua șansă. Parca nu te mai saturi sa-i privesti cum interpretează pe acesti copii minunati, deseori ai impresia ca in fata ta sunt actori adevarati si cu experienta. Felicitari lor și profesorilor care i-au pregătit !

Galeria foto a acestei activități o puteți viziona AICI !

despartitor 5 final

DSCF0840    ACTIVITATE C.A.S.E 2 Scoala Gimnaziala Nr.2 Codlea

Data : 17.02.2015
Interval orar : 10,00-12,00
Tema : Succesul scolar-primul pas spre succesul integrarii-dezbatere NOVA TV.
Referitor la
Activitate A.7 Organizarea unei campanii de crestere a gradului de constientizare in vederea prevenirii si reducerii fenomenului de parasire timpurie a scolii la nivel local si regional.
Numar participanti=31 (cadre didactice din scoala, reprezentanti unitati de invatamant din localitate, agenti economici, reprezentanti Primarie, Consiliul Local, parinti, cursanti ADS, mediator scolar, reprezentanti ONG)

Desfasurarea activitatii :
Viceprimarul Municipiului Codlea a prezentat viziunea Primariei privind reducerea fenomenului de parasire timpurie a scolii si masurile care au fost luate la nivel local dar si investitiile planificate  in acest scop.
Reprezentantii Consiliului Local au scos in evidenta faptul ca abandonul scolar este o problema grava si ca o masura care poate fi luata ar fi  cresterea atractivitatii scolii prin extinderea spatiilor existente in vederea dezvoltarii activitatilor extracurriculare.
Conducerea scolii a realizat un istoric al institutiei, a enumerat proiectele trecute si prezente derulate in scopul diminuarii abandonului scolar, discursul fiind focalizat catre sintagma Scoala romaneasca-mediu incluziv.
Întreaga activitate didactică şi educativă a corpului profesoral este în beneficiul tuturor copiilor, atenţia fiind acordată în egală măsură copilului cu cerinţe educative speciale, cât şi copilului capabil de performanţă.
Conducerea  Sc. Gimn. 2 Codlea considera ca activitatea scolii pe care o reprezinta este relevanta pentru dimensiunea europeana in educatie deoarece principiile care guverneaza demersul educativ sunt  principiul echitatii-in baza caruia accesul la invatare se face fara discriminare, principiul eficientei-in baza caruia se urmareste obtinerea de rezultate maxime prin gestionarea resurselor existente si principiul asigurarii de sanse.
Reprezentantul scolii in comunitate si al comunitatii in scoala-mediatorul scolar, a fost prezent la activitate alaturi de cursantii din cadrul Programului  A doua sansa .
Au fost prezente, de asemeni, cadre didactice care au avut ocazia sa povesteasca din experientele individuale, cadre didactice tinere, cadre didactice cu foarte multa experienta, de-o varsta cu scoala, adevarate exemple de buna practica.
Prezent la dezbatere a fost si administratorul unui ONG din oras care deruleaza un proiect social tip Scoala dupa scoala cu elevi de la nivel primar aflati in risc de abandon . Acesta a prezentat activitatile asociatiei si problemele financiare cu care se confrunta avand astfel oportunitatea  sa negocieze cu cei in drept, prezenti la activitate.

Director, 
Expert educational C.A.S.E 2
Prof. Mariana ROINITA

Galeria foto a activității :

[nggallery id=16]

despartitor 5 final

Inregistrarea emisiunii din cadrul Caravanei CIVIS – 17.02.2015

[youtube width=”540″ height=”370″]https://www.youtube.com/watch?v=d83K12hb10Y[/youtube]

despartitor 5 final

Mix TV - Scoala 2 Codlea

Educatia – cheia succesului

La Radioteleviziunea NOVA TV Brasov, a avut loc a doua emisiune TV in cadrul Caravanei CIVIS, care a avut ca temă Educatia este cheia succesului.  A fost o emisiune duplex in colaborare cu televiziunea Neptun TV din Constanța. In studioul din Brașov au fost prezenti dna. insp. Eugenia CREȚOI cât și dna. Mariana ROINIȚĂ directorul Școlii Gimnaziale nr.2 Codlea.
Emisiunea a fost moderată de Mircea VOICU.
Puteti urmări emisiunea prin amabilitatea Radioteleviziunii NOVA TV dand click pe link-ul de mai jos:

http://www.novapress.ro/video/punctul-pe-i-25-februarie-2015-civis-1.html

 

Publicat 02.03.2015

despartitor 5 final

DSCF0960   Cupa Prieteniei la tenis de masă și șah

In data de 27.03.2015, la Școala Gimnazială nr.2 Codlea a avut loc Cupa Prieteniei la tenis de masă și șah, activitate din cadrul proiectului CIVIS.

La acest concurs au participat elevi din : Scoala Gimnazială nr.2 Codlea, Școala Gimnazială Vulcan, Școala Gimnazială nr.2 Făgăraș și Școala Gimnazială Hârseni. Evenimentul a fost un bun prilej pentru elevi de a se cunoaște, de a se imprieteni și de a socializa. La final castigatorii au fost rasplatiti cu diplome si mici premii.

Galeria foto a activitatii :

[nggallery id=17]

 

Publicat 31.03.2015

despartitor 5 final

emisiune civis 1.04.2015 fagaras     Familia si scoala – parteneri in educație

  In data de 01.04.2015, la Radioteleviziunea NOVA TV Brașov a avut loc a cincea emisiune din cadrul proiectului CIVIS, emisiune la care au fost invitați dl. Liviu Constandache – coordonator tehnic al proiectului CIVIS și dl. Ioan Negrilă – director al Școlii Gimnaziale nr. 2 Făgăraș, școală care face parte din proiect în cadrul C.A.S.E. 2 CODLEA.

 Emisiunea având ca temă : Familia si scoala – parteneri in educație s-a desfășurat pe durata a aproximativ o oră și jumătate, a dezbătut probleme specifice proiectului CIVIS : cum a luat naștere ideea acestui proiect, rolul acestui proiect in atragerea tinerilor către școală. Deasemenea s-a pus accentul si pe metodele de atragere a acestora inapoi in scoli, plierea scolilor pe nevoile de invatare ale cursantilor, adaptarea programelor scolare la cerințele și nevoile lor.

Emisiunea moderata de Mircea VOICU a fost realizată în duplex cu televiziunea NEPTUN TV Constanta, motiv pentru cei invitati in studiouri de a incerca sa uniformizeze metodele de lucru in cadrul acestui proiect, de a face cunoscut rolul acestor programe în rezolvarea problemelor legate de abandonul școlar și mai ales în prevenirea abandonului școlar.

Puteti urmări emisiunea prin amabilitatea Radioteleviziunii NOVA TV dand click pe link-ul de mai jos:

 

http://www.novapress.ro/video/punctul-pe-i-1-aprilie-2015-civis-5.html

Publicat 03.04.2015

despartitor 5 final

DSCF1119Elevii au talent

In data de 28.04.2015, la Scoala Gimnaziala nr.2 Codlea a avut loc prima editie a Concursului ELEVII AU TALENT. Concursul parte integranta si activitate non-formala din cadrul proiectului CIVIS a avut ca participanti elevii celor 4 scoli implicate in proiect: Scoala Gimnaziala nr.2 Codlea, Scoala Gimnaziala Vulcan, Scoala Gimnaziala nr.2 Fagaras si Scoala Gimnaziala Harseni.

Ce la inceput parea un concurs ca oricare concurs, s-a transformat intr-o adevarata problema pentru juriu, care a fost pus in dificultate atunci cand a trebuit sa desemneze castigatorii. Cum nu s-a putut face o departajare, toti elevii au fost declarati castigatori. Marele premiu si trofeul ELEVII AU TALENT – editia I a fost castigat de trupa de beatbox a Scolii Gimnaziale nr.2 Codlea care a reusit sa ridice in picioare intreaga asistenta.

Activitatea s-a terminat intr-o atmosfera de relaxare si buna dispozitie, astfel ca recitalurile nu s-au oprit aici, ci au continuat timp de inca aproximativ o ora de la finalizarea concursului, timp in care elevii participanti sau simplii invitati si-au etalat talentele artistice la un spectacol de karaoke de-a dreptul fantastic.

Multumim Radioteleviziunea NOVA TV care si de aceasta data a fost alaturi de noi si prin amabilitatea cărora vă invitam sa urmariti reportajul realizat :

http://www.novapress.ro/ultimele-stiri/elevii-au-talent.html

 

Publicat 29.04.2015

despartitor 5 final

11187420_623606704442849_3770405792487637434_o9 MAI – ZIUA EUROPEI

In data de 08.05.2015, la Școala Gimnazială nr.2 Codlea, a avut loc activitatea 9 Mai – Ziua Europei, o sărbătoare anuală a păcii şi unităţii în Europa. Aceasta activitate a fost sărbătorită de această dată in cadrul Proiectului CIVIS – Corelarea Invatarii pentru Viata cu Integrarea SocioEducativa.

Au participat elevii școlilor gimnaziale din Codlea, Vulcan si Hârseni. Cum activitatea s-a desfășurat in direct in sistem duplex, am beneficiat si de aportul si participarea elevilor de la Scoala Gimnazială Măierus care impreună cu elevii Școlii Gimnaziale nr.2 Codlea pregătiți de doamna profesor Alina Tânjală, au realizat postere şi prezentări power – point despre statele membre din Uniunea Europeană.
Fiecare echipă s-a documentat şi a selectat aspecte relevante pentru tema primită: date informative, steagul ţării, harta, obiective turistice reprezentative, pictori şi scriitori celebrii, mâncare tradiţională, obiceiuri tradiţionale.

Dincolo de semnificaţiile momentului, pentru copii ceremonia a fost o experienţă subtil formativă, o activitate plăcută şi motivantă, o abordare nouă a învăţării, care stimulează cunoaşterea şi întregeşte informaţiile acumulate în şcoală. Manifestarea s-a finalizat cu un program artistic pregătit de elevii Școlii Gimnaziale Hărseni.

[youtube width=”450″ height=”350″]https://www.youtube.com/watch?v=w_XJB9DCrrQ[/youtube]

Publicat 13.05.2015

despartitor 5 final

emisiune CIVIS Maierus 3Beneficiile parteneriatelor pentru instituțiile de învățământ In data de 15.05.2015, la Școala Gimnazială Măieruș – CASE 1 , a avut loc intrunirea finala a școlilor implicate în proiectul CIVIS  din Centrele de asistență socio-educativa din Măieruș și Codlea.

La acest eveniment au participat directorii școlilor implicate în proiect, cadre didactice , precum și reprezentantul AJOFM Brașov.

Participanții au făcut o analiza a rezultatelor obținute în cadrul proiectului, beneficiile Programului A doua șansă și implicațiile acestuia în viața comunității precum și soluții de îmbunătătire a prezenței instituțiilor de învățământ în viața comunității de proveniență.

Prin amabilitatea Radioteleviziunii NOVA TV Brașov vă prezentăm reportajul realizat cu această ocazie incepand cu minutul 10.30.

http://www.novapress.ro/video/jurnal-15-mai.html

despartitor 5 final

DSCF1238

DISEMINARE

In data de 05.06.2015, la Școala Gimnazială din localitatea Hârseni a avut loc intâlnirea școlilor care fac parte din proiectul CIVIS. Au participat directori si profesori din toate școlile. In cadrul acestei activitati au fost dezbatute atat realizarile cat si nevoile de imbunatatire a activitatilor , propunerile pentru proiectele viitoare. Au fost analizate rezultatele obtinute si au fost prezentate parerile personale ale celor implicati in proiect.

 

 

[nggallery id=19]

 

 

 

 

Publicat 13.05.2015